Ekstruzja żywności
Optymalna jakość produktu zapewniona dzięki modułowej platformie sterowania procesami
Zalety i korzyści:
- Umiejscowienie blisko ekstrudera
- Wysokie bezpieczeństwo eksploatacji
- Wysoka trwałość
- Modułowa budowa ułatwiająca serwisowanie
Ekstruzja jest głównym punktem wielu procesów produkcji produktów spożywczych i pasz. Ekstrudery ugniatają, mieszają, gotują i porcjują na przykład płatki zbożowe, płatki kukurydziane, makaron, teksturowane proteiny, ryż witaminizowany czy pokarm dla zwierząt domowych. Oprócz dopracowanej technologii i gruntownej wiedzy na temat procesu kluczowym czynnikiem prawidłowego funkcjonowania jest temperatura.
Wymagania
Dla zapewnienia stabilności produktów pod względem jakości, konsystencji i smaku konieczna jest dokładna i powtarzalna regulacja temperatury. Na przykład proces gotowania musi zawsze odbywać się w dokładnie tych samych warunkach. W większości przypadków wybiera się między kilkoma recepturami produktów, dlatego wymagane jest elastyczne ustawianie i niezawodne automatyzowanie regulacji temperatury procesu. Ponadto istotnym celem w całym procesie jest zapewnienie wysokiego poziomu bezpieczeństwa eksploatacji i produktu oraz efektywności energetycznej. Solidna technologia zaworów w modułowej platformie sterowania procesami spełnia te wymagania.
Kontrolowana regulacja temperatury na przykładzie ekstrudera