Specyficzne rozwiązanie systemowe w produkcji napojów

Dla systemów automatyzacji w przemyśle napojów nie ma rozwiązań grupowych, gdyż każda instalacja jest inna. Właśnie dlatego Bürkert w Systemhaus Dortmund oferuje indywidualne wsparcie dla różnych projektów rozwojowych. Specjalista od przepływów, który jednocześnie jest ekspertem od elektromechanicznych systemów i budowy szaf sterowniczych, wspiera projekt począwszy od koncepcji, przez kalkulację kosztów i projekt, aż po montaż i testy.

Do procesu zalicza się też dostawa i uruchomienie kompletnych rozwiązań z obowiązującymi na całym świecie certyfikatami dla wszystkich stref, również zagrożonych wybuchem. Ta zasada wszystko od jednego dostawcy zapewnia wysoką jakość oraz znaczne oszczędności czasu, ponieważ w grę wchodzi jeden partner, a cały projekt powstaje w jednym miejscu. Kompletne rozwiązanie systemowe, jakie zostaje dostarczone do klienta, jest gotowe do podłączenia, sprawdzone, ze wszystkimi niezbędnymi certyfikatami (np. Atex lub UL).

Gotowe do podłączenia sterowanie pneumatyczne w środowisku higienicznymTypowy przykład takiego kompletnego rozwiązania z Systemhaus Bürkert Dortmund jest szafa sterownicza o higienicznej konstrukcji, która dzisiaj w przemyśle spożywczym i napojów wyznacza nowe standardy. Szafy sterownicze są dostępne w trzech standaryzowanych wielkościach lub indywidualnie dostosowane do danej instalacji. Modułowo budowane wyspy zaworowe wyposażone są w przyłącza oraz wbudowane za pomocą płyty adaptującej ze stali szlachetnej bezpośrednio w higienicznej szafie, tak jak i pozostałe części. Gotowe do przyłączenia, przetestowane i certyfikowane sterowanie pneumatyczne można umiejscowić blisko czujników w środku higienicznego środowiska procesu. To pozwala oszczędzić materiał i nakłady instalacyjne oraz ułatwia czyszczenie. Daleko idąca standaryzacja poszczególnych komponentów zapewnia krótkie czasy dostaw, a modułowy projekt pozwala na indywidualne dopasowanie do aplikacji. Przegląd poszczególnych modułów powinien ułatwić klientowi wybór i konfigurację.