Bürkert Contromatic G.m.b.H.
We make ideas flow.

Pierwszy standardowy zawór kasetowy Bürkert

Ze względu na rosnącą konieczność oferowania rozwiązań niewielkich rozmiarów, zapewniających duży przepływ i niskie zużycie energii, projektowane pod kątem potrzeb klienta produkty stają się coraz bardziej zaawansowane technologicznie, spełniając coraz bardziej zaostrzone wymagania dot. komponentów. Nowy zawór kasetowy (typ 6164) marki Bürkert ułatwia sterowanie układem pneumatycznym poprzez optymalne zintegrowanie zaworu sterującego w rozwiązaniu modułowym i z formowanymi wtryskowo plastikowymi komponentami. Z racji absolutnej bezawaryjności, ponadprzeciętnego czasu eksploatacji oraz doskonałej wydajności zawór ten wyznacza nowe standardy w branży.

Zamontuj i zapomnij – tymi słowami najłatwiej jest opisać nowy standardowy zawór kasetowy marki Bürkert. Specjaliści ds. automatyki strumieniowej z firmy Ingelfingen opracowali 3/2-drogowy zawór, gwarantujący bezawaryjną pracę i długi czas eksploatacji ze względu na zastosowanie wysokiej jakości materiałów. Dzięki swym kompaktowym rozmiarom zawory kasetowe doskonale sprawdzają się w rozwiązaniach modułowych, gdzie nie trzeba montować zaworów na modułach na stałe, lecz można używać ich na zasadzie wtyczek (plug and play). W ten sposób obniża się koszty materiałów oraz redukuje całkowitą masę i rozmiar systemu lub urządzenia. Oprócz użycia jako sztandarowego produktu przyszłościowych wysp zaworowych marki Bürkert, nowy zawór znajdzie również zastosowanie w urządzeniach medycznych. Ze względu na uzyskanie wielu certyfikatów oraz świadectw zgodności produkt ten może być wykorzystywany w stomatologii oraz w jednostkach doprowadzających tlen, takich jak respiratory mechaniczne.

Standardowy zawór kasetowy zyskał uznanie ze względu na wysokie natężenie przepływu i ciśnienie oraz szczelne osadzenie i różnorodność wersji. Długi okres eksploatacji oraz bezawaryjność produktu potwierdza jego wytrzymałość przez ponad 100 milionów cykli przełączania. Czasy przełączania dla otwierania i zamykania zaworu wynoszą ok. 10 ms przy ciśnieniu 1 bara i temperaturze 20°C. Ten bezawaryjny zawór dostępny jest z otworem w rozmiarze od 0,5 mm do 1,2 mm i oferuje napięcie robocze 12 i 24 V DC. Standardowa wersja obsługuje ciśnienie od -0,8 do 10 barów, zużywając mniej niż 0,7 W. Obudowa zaworu wykonana jest z tworzywa PEEK (polieteroeteroketon), a uszczelnienie z FKM (kauczuk fluorowy).