Najlepsze składniki dla automatyzacji procesu

Bürkert i Siemens połączyły know-how

Valve island Burkert

Maksymalna dostępność systemu i bezpieczeństwo procesu dla pneumatycznego sterowania jest celem strategicznego partnerstwa pomiędzy Bürkert i Siemens. Wynikiem współpracy jest nowa wyspa zaworowa AirLINE SP Typ 8647, zgodna z Siemens-I/O-System SIMATIC ET 200SP. Bürkert prezentuje ten system wyspy zaworowej  w dniach 22 -24 listopada 2016 na SPS IPC Drives w Norymberdze.

Wyspa zaworowa cechuje się wysoką elastycznością, co umożliwia jej zastosowanie zarówno w produkcji żywności i napojów, przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym, jak również w procesie przygotowania wody. Może być zamontowana wraz z najróżniejszymi modułami marki Siemens w szafie sterowniczej i kontroluje do 64 funkcji zaworowych. Zawory są połączone bezpośrednio z Systemem I/O firmy Siemens. To umożliwia szybką i płynną integrację zarówno podczas uruchamiania, jak również później przy monitorowaniu bieżącej pracy. Wyświetlanie liczby cykli włączania umożliwia zapobiegawczą i zoptymalizowaną konserwację aplikacji, co oznacza tym samym minimalne czasy przestoju. O maksymalną dostępność aplikacji dbają zawory pneumatyczne umieszczone w kanale zasilania: mogą być wymienione podczas pracy układu (hot-swap).

Informacje o statusie umożliwiają szybką reakcję

Wyspa zaworowa AirLINE SP Typ 8647 zawiera czujniki ciśnienia oraz wyświetlacz LC, który pokazuje bezpośrednio na urządzeniu szczegółowe informacje o statusie, jak na przykład pozycja pilota i zaworów procesowych – zarówno symbolicznie jak i tekstowo. W ten sposób błędy mogą być szybko rozpoznane i usunięte. Odpowiedni układ pierścieniowy (ring topology, ring network) i protokół redundancji medium MRP (Media RedundancyProtocol) dbaja o to, by aplikacja pracowała również wtedy, gdy odłączone zostanie jedno z urządzeń komunikacji. To podnosi niezawodność aplikacji i dba o podniesiony poziom bezpieczeństwa procesu u klienta.

Wykluczone mieszanie się mediów

Jak wszystkie wyspy zaworowe marki Bürkert również typ 8647 posiada funkcję bezpieczeństwa: zawory zwrotne w kanale odpowietrzania. To one zapewniają, że zawór pilotowy i napędy pracują niezawodnie, ponieważ nie wpływa na nie skok ciśnienia. Mieszanie się mediów jest zatem w każdym przypadku wykluczone.

Bürkert bierze udział w tragach SPS IPC Drives Norymberga, hala 3A, stoisko161.