Nie wszystkie niezbędne pola zostały wypełnione

Innowacyjny korpus zaworów w nowoczesnej technice IHU

Bürkert Fluid Control Systems prezentuje całkowicie nowy rodzaj korpusu dla zaworów membranowych, skierowany specjalnie do aplikacji w higienicznym środowisku. Dzięki zastosowaniu opatentowanego procesu wytwarzania, tak zwanego hydroformowania pod wysokim ciśnieniem wewnętrznym (skrót IHU), wytworzone korpusy spełniają najwyższe wymagania pod względem materiału i czystości. Lekkie, wytrzymałe i higieniczne rurowe korpusy są niepowtarzalne i kompensują wady korpusów kutych i odlewowych.

Tube-Valve-Body

Przez wprowadzenie nowych korpusów rurowych Bürkert uzupełnia program w zakresie zaworów membranowych i prezentuje alternatywę dla korpusów kutych i odlewanych. Rurowe korpusy, wytworzone w procesie hydroformowania pod wysokim ciśnieniem, których sterylność potwierdzona została certyfikatem EHEDG, o wysokiej stabilności, idealnej jakości powierzchni i zastosowanej stali szlachetnej 316L, nie ustępują korpusom znanym na rynku. Przeciwnie: dużym plusem jest wykonanie z wartościowej stali szlachetnej samego korpusu, jak i przyłączy. To umożliwia higieniczne przyspawanie rurki z rurką bardzo podobnym materiałem, jak użyty do samego spawania. W przeciwieństwie do korpusów odlewanych w procesie produkcji nie powstają ubytki ani inne wady materiale, przez co ryzyko zanieczyszczeń jest wyraźnie zminimalizowane.

Poprzez wypracowanie rurowego kształtu w połączeniu z technologią IHU, możliwe jest, w porównaniu do korpusów kutych, wytworzenie wariantów nawet do 75% lżejszych, co idzie w parze z potrzebami użytkownika. Tak więc użytkownicy mogą dzięki zmniejszonej ilości zużytego materiału zredukować zużycie energii, potrzebnej do podgrzania lub przechłodzenia instalacji podczas czyszczenia lub przestoju. Ponadto lekkie korpusy umożliwiają optymalną kontrolę temperatury, proste potwierdzanie procesów, krótsze czasy reakcji, a także pomniejszają koszty samej instalacji przez uniknięcie stosowania podpór. Lekka budowa korpusu jest pozytywna także z ekologicznego punktu widzenia. Przez niewielką masę zmniejszone jest zużycie energii, a więc wytwarzanie w zakładzie związków CO2. Przyjaźnie dla środowiska przedstawia się też sam proces produkcji. Podczas wytworzenia odlewowego korpusu zaworu o średnicy nominalnej DN 25 uwalnianych zostaje prawie 7.000 gram CO2, natomiast w przypadku korpusu rurowego wartość ta spada do zaledwie 2.000 gram.

W procesie produkcji przeformowanie polega na poddaniu działaniu wysokiego ciśnienia rurki ze stali szlachetnej w jakości przeznaczonej dla farmacji, wypełnionej emulsją wodno-olejową. Podczas procesu rurkę przekształca się w korpus zaworu i równocześnie łączy z kołnierzem. Potem kołnierz i rurka zostają trwale połączone przez spaw laserowy, co zapewnia sterylność i stabilność produktu. Następnie przeprowadzony zostaje proces podgrzewania, aby podnieść trwałość produktu. Na koniec zostaje przeprowadzone precyzyjne wygładzenie powierzchni. Wynikiem jest innowacyjny produkt, w którym medium styka się wyłącznie z rurką przygotowaną zgodnie z wymogami farmacji i membraną: kwalifikowany produkt „Made in Germany“.

Docelowym obszarem zastosowania rurowych korpusów jest wymagający rynek farmacji, biofarmacji, kosmetyczny, a także branża spożywcza. Korpusy zaworów odpowiadają aktualnym wymogom tych rynków pod względem technicznym, ekonomicznym i ekologicznym. I tak na przykład spełniają standardy ASME-BPE pod względem masy i tolerancji, a także wymogom EHEDG, jeśli chodzi o sterylność. Dostępne są korpusy rurowe z końcówkami do wspawania wielkości ½, ¾, 1, 1½, 2 cale i z typami membran Bürkert 2031 i 3233. Bürkert swoją koncepcję korpusów membranowych opiera na wieloletnim doświadczeniu. Firma należy do największych na świecie producentów produktów i rozwiązań systemowych w obszarze pomiarów, sterowania i regulacji cieczy i gazów.